Bélbetegség merevedése. Dr. Plósz János válasza a CgA témában

Bélbetegség

bélbetegség merevedése

Varga Zoltán Az idült gyulladásos bélbetegségek Colitis ulcerosa és Crohn-betegség hazánkban közel 45 ezer embert érintenek. Alapjaiban változtatják meg a betegek mindennapjait és az életük számos területére kihatással lehetnek, így a lelki életükre is.

bélbetegség merevedése

Természetes, ha egy krónikus testi betegség lelkileg is megviseli az embert. Senkinek sem lenne könnyű ugyanazzal a jókedvvel és pozitív hozzáállással tovább vinni az életét, ha közölnék vele, hogy egy olyan diagnózist kapott, ami élethosszig fennáll, és csak szinten tartani lehet, meggyógyítani nem.

IBD inflammatory bowel diseas : ismeretlen eredetű gyulladásos bélbetegség Mi a Crohn betegség? A gyomor-bél csatorna ismeretlen eredetű gyulladásos betegsége, amely elsősorban a vékonybél alsó részét ileum és a vastagbelet érinti, de az emésztő traktus bármely részében előfordulhat. A betegség általában a fiatal korban jelentkezik és évekig — évtizedekig tart.

Márpedig az idült gyulladásos bélbetegségek ilyenek. Kialakulásuk és lefolyásuk kapcsán régóta vizsgálják a pszichés tényezők szerepét, és egy os tanulmány összefoglalta azokat a kutatásokat, melyek az IBD pszichoterápiás és pszichofarmakológiai kezelési lehetőségeikre irányultak.

A kórkép jellemzői Gyulladásos bélbetegségek IBD, az angol inflammatory bowel disease rövidítése alatt a Colitis ulcerosát UC és a Crohn-betegséget CD értjük, melyeknek közös jellemzője, hogy mindkét esetben a bélnyálkahártya tartós gyulladása látható, azonban a megjelenési formák között eltérések mutatkoznak.

bélbetegség merevedése

UC fennállása esetén a vastagbél-nyálkahártya összefüggő gyulladása azonosítható, mely a végbelet is érinti, granulomás szövettani elváltozások nélkül. A betegség jellemzően az aktív és a nyugalmi fázisok váltakozásával jár.

Tünetei között említhetjük a görcsös székelési ingert, a nyákos, véres hasmenést, a hasi fájdalmat, az éjszakai hasmenést, továbbá súlyosabb esetekben fogyás és láz is megjelenhet.

A betegségek nagyon kellemetlen tünetekkel járnak. Ezzel szemben a Crohn-betegség a tápcsatorna bármely részét és valamennyi rétegét érintheti, illetve a gyulladásos részek nem feltétlenül összefüggően, hanem gyakran elszórva találhatók.

Bélbetegség Legfrissebb cikkek a témában Életmódtanácsok refluxos betegeknek Refluxbetegség gyermekkorban A reflux tüneteit enyhítő ételek Gyomorégés és a savközömbösítők - Mikor alkalmazzunk gyógyszert? A kezeletlen reflux szövődményei Tisztelt Plósz Doktor Úr!

Következetes alultápláltság és láz szinte mindig megjelenik, végbélnyílás körüli tályogok és sipolyok alakulhatnak ki, továbbá a betegség fejlődési visszamaradást is vonhat maga után. Az esetek 40 százalékában kerül sor műtéti beavatkozásra, azonban ilyen esetekben sem lehet kizárni a későbbi kiújulás esélyét. A fő különbség, hogy bár utóbbi esetében is jelentkeznek olyan tünetek, mint például a hasfájás vagy a rendszertelen hasmenés, szervi elváltozással nem jár.

  • Bélbetegség - Reflux és gyomorfekély
  • Gyulladásos bélbetegség Kolitisz ulceróza és Crohn-betegség A kolitisz ulceróza és a Crohn-betegség két olyan megbetegedés, amelyet a gyulladásos bélbetegségek csoportjába sorolnak.

Szemben az IBD-vel, ahol mint látjuk, a bélnyálkahártya tartós gyulladása áll fenn. Ennek alapja, hogy a bélfalban rengeteg immunsejt található, melyek a szervezet általános immunvédelmével összhangban működnek. A gyulladásos folyamatok a szervezet nélkülözhetetlen eszközei a kórokozókkal és veszélyes anyagrészecskékkel folytatott harcban, azonban ezek a folyamatok precíz szabályozásra szorulnak.

  • :: Impotencia, férfi meddőség, férfi klimax - InforMed Orvosi és Életmód portál ::
  • Gyulladásos bélbetegségek és laboratóriumi vizsgálatok

IBD fennállásakor tulajdonképpen az történik, hogy a béllumenben élő, homeosztázis fenntartásáért felelős agresszív és protektív baktériumok, a gyulladáskeltő- és gátló citokinek, valamint a T-sejt szubpopulációk egyensúlya megbomlik, ezáltal a gyulladásos folyamatok szabályozása sikertelenné válik.

Az immunrendszer ebben a megzavart működésében elveszíti azon képességét is, hogy megkülönböztesse a potenciálisan patogén és ártalmatlan bakteriális környezetet, mely azt eredményezi, hogy saját antigénjeivel szemben is immunválasszal, gyulladással lép fel, melyet nem képes lokalizálni és leállítani.

A merevedési zavarok okairól (2.)

Lélektani vonatkozások A pszichés faktorok kórképben betöltött szerepe máig vita tárgyát képezi. Néhány tanulmány amellett érvel, hogy bizonyos lelki állapotok rizikófaktorként értelmezhetők és hozzájárulhatnak a betegségek kialakulásához.

bélbetegség merevedése

Más szerzők azt az álláspontot képviselik, hogy az átlagnépességhez képest magasabb pszichopatológiai mutatók pl. Nincs teljes egyetértés abban sem, hogy a depresszív, a szorongásos és a stresszes állapotok hogyan befolyásolják bélbetegség merevedése betegség alakulását, kiújulását, illetve az aktív és nyugalmi fázisok váltakozását.

Főoldal » Betegségek » Férfiak problémái » Impotencia, férfi meddőség, férfi klimax » A merevedési zavarok okairól 2. Az előzőekben már szó volt a merevedési zavarok háttereként szereplő szervi okok közül a keringési, érrendszeri vascularisvalamint a idegrendszeri neurológiai okokról. Az erectilis dysfunkció EDvagy másképpen merevedési zavar MZ hátterében ezenkívül lehet egyéb organikus jellegű ok.

Sőt, biztos tudás hiányában kifejezetten káros lehet dobálózni olyan megállapításokkal, amik az egyén bélbetegség merevedése működésében keresik egy betegség kialakulásának okát. Éppen ezért nem ezt tesszük, hanem egy es, áttekintő tanulmány eredményeit mutatjuk be az olvasóknak, mely azokat a kutatásokat összegezte, amik a gyógyszeres és pszichoterápiás kezelést, továbbá ezek hatékonyságát vizsgálta IBD-vel küzdő betegek körében.

Bélbetegség

Antidepresszáns bélbetegségre? A cikk egyik fő megállapítása, hogy mérhetően gyakoribb az antidepresszánsok használata az IBD-ben érintett emberek között, mint az átlagnépességben, és ez a szám az utóbbi éveket figyelembe véve meredeken nőtt nem magyar mintáról van szó. Egy kutatást idéznek, mely arról számolt be, hogy ben még a betegeknek csak a 18 százaléka szedett az erekció erősítése és meghosszabbítása antidepresszánst, míg ez a szám ben már 66 százalék volt!

Ez az adat akkor is figyelemreméltó, ha nem felejtkezünk meg arról, hogy kicsi mintával dolgoztak és az eredményeikre a módszertani gyengeségek is befolyással lehettek.

bélbetegség merevedése

Annak ellenére, hogy magas az antidepresszánsok használata ebben a betegpopulációban, a pszichiátriai bélbetegség merevedése vagy pszichoterápiát igénybe vevők száma meglehetősen alacsony. Pedig a kutatások egy jelentős hányada igazolta: a pszichoterápia hasznos segítség tud lenni.

bélbetegség merevedése

Vizsgálták az életminőséget, a megküzdési stratégiákat, a szorongást és a depressziót, az észlelt stressz mértékét, valamint az IBD aktivitását pszichoterápiát igénybe vett betegek körében, és azt találták, hogy a terápia legkevesebb egy területen javítani tudott a betegek állapotán. Ennek bélbetegség merevedése pozitívan is értékelték a beavatkozást ezek a páciensek: örültek neki, hogy tapasztalatot cserélhettek más betegekkel egy csoportos helyzetben, úgy érezték, hogy javult a stresszkezelésük, illetve hasznos információkat szerezhettek a számukra előírt táplálkozásról, diétáról és az esetleges műtétről.

Az antidepresszánsok hatékonyságát tekintve érdekes eredmények láttak napvilágot.

Lehet, hogy érdekel